De universiteit ligt onder vuur. Studenten én docenten kwamen tijdens de Maagdenhuisbezetting in actie, vragend om veranderingen binnen het hoger onderwijs. Wat moet er precies veranderen, en hoe? Welke instituten en initiatieven kunnen ons op weg helpen naar een nieuwe, betere versie van het hoger onderwijs? Tijdens de Meet Up gaan we in gesprek met studenten, docenten én het publiek, op zoek naar het hoger onderwijs, versie 2.0.
In de aflevering ‘De slimme universiteit’ vraagt VPRO Tegenlicht zich af: hoe ziet een werkelijk toekomstbestendige opleiding eruit? Hiervoor kijken zij binnen en buiten de Nederlandse grenzen, naar die instituten die al een paar stappen voorop lopen. Centraal tijdens deze zoektocht staan de pijlers diversiteit (hoe kunnen we de witte bolwerken van het hoger onderwijs in Nederland diverse-proof krijgen?), een interdisciplinaire benadering (want waarom zouden we een situatie vanuit één oogpunt blijven benaderen) en de vorm van het leren (is het klaslokaal nog wel the place to be voor het volgen van een opleiding?).
Programma
Tijdens de Tegenlicht Meet Up zetten we deze zoektocht naar de toekomst van het hoger onderwijs in Nederland voort: welke initiatieven bestaan er al, welke stappen moeten nog ondernomen worden, en waar liggen de obstakels -en de mogelijkheden?
Hiervoor gaan we in gesprek met docenten en (ex)studenten die zich allen op hun eigen wijze hard maken voor de verbetering van het hoger onderwijs. Zo spreken we met Karen van Oudenhoven-van der Zee (VU) over de noodzaak van diversiteit binnen de universiteit; met José van Dijck (UvA) en Anka Mulder (TU Delft) over de manieren waarop het hoger onderwijs gedigitaliseerd kan worden. De Avans University of Applied Sciences komt bovendien vanuit Den Bosch afreizen om, als hogeschool, de ogen van de universiteit te openen op het gebied van flexibiliteit, democratisering en het koppelen van een onderwijsinstituut aan de maatschappij. Naast dit panel van experts komen een aantal bottom-up initiatieven hun missie vertegenwoordigen.
Zoals Kolar Aparna (Radboud Universiteit, Nijmegen) is als initiatiefnemer van the Asylum University aanwezig om (in het Engels) te vertellen over haar initiatief. Op welke manier kunnen universiteiten zich ook binnen het maatschappelijk debat plaatsen? Hoe flexibel is een universiteit?
Max de Ploeg zal, als voorzitter van the University of Colour, vertellen over de noodzaak van het dekoloniseren van de universiteit. De vraag is dus niet alleen ‘hoe krijg je een universiteit meer divers?’, maar vooral: hoe verander je de historische (koloniale) structuren die daar nog onder liggen?
De initiatiefnemers van Future Planet Actions (Lucas van der Zee, Lieke Moonen, Vita Sligter en Axel Hirschel) zullen tijdens de Meet Up aanwezig zijn om een brainstorm met de experts en het publiek te leiden over de toekomst van het hoger onderwijs.