De traditionele taak van de staat, als instelling handelend in het belang van het volk, wordt steeds vaker omzeild door burgers en gemeenschappen. Individuen, maar ook steden en multinationals, handelen zelf en zoeken elkaar daarbij op. Ze vinden vaker hun eigen weg in een wereld waar afstanden steeds kleiner worden. Wat zijn de consequenties van deze trend en zijn deze overwegend positief of negatief?

Pradeep S. Mehta is secretaris-generaal van de in Jaipur-gevestigde Consumer Unity & Trust Society. Voorheen was hij adviseur van de Minister van Handel & Industrie in India en NGO-Adviseur van de Directeur-Generaal van de WTO.

Kumi Naidoo is een Zuid-Afrikaanse mensenrechtenactivist en de Directeur van Greenpeace. Hij was hiervoor secretaris-generaal van CIVICUS, een internationaal netwerk voor burgerparticipatie, van 1998 tot 2008.

Francis Nyamnjoh is professor Sociale Antropologie aan de Universiteit van Kaapstad, Zuid-Afrika. Hij heeft gewerkt voor de raad van Ontwikkeling van de Sociaalwetenschappelijk Onderzoek in Afrika waar hij hoofd publicaties was van juli 2003 tot juli 2009.