De Balie en architect Arna Mackic presenteren een drieluik over de rol van architectuur in het creëren van inclusieve steden. We onderzoeken dit aan de hand van landen als Bosnië-Herzegovina en Syrië die verwoest zijn door oorlog en weer opnieuw moeten worden opgebouwd, maar ook West-Europese steden als Amsterdam, Stockholm en Parijs die door de verschuivende demografische samenstellingen hun identiteit opnieuw moeten bevragen en bouwen aan nieuw en gedeeld erfgoed.
In de eerste aflevering staan we stil bij de relatie tussen architectuur en conflict. De impact van de verwoesting van gebouwen, pleinen en bruggen die symbool stonden voor een gezamenlijke geschiedenis en identiteit is groot. Hoe moet een stad na een oorlog worden opgebouwd en wie gaat daarover? De Nederlands-Bosnische architect Arna Mackic en de Syrische architect Mohamed al Mufti zullen aan de hand van hun werk en onderzoek vertellen over het belang van het creëren van inclusieve publieke ruimtes. Ruimtes die zijn gebaseerd op gemeenschappelijke rituelen en tradities en die zich door verschillende groepen kunnen worden toegeëigend. Plekken die ook de pijn van de oorlog erkennen en herdenken, maar door ze gemeenschappelijk te maken ook een helende werking kunnen hebben.
Tot slot kijken we naar wat wij in het westen kunnen leren van steden die door conflict zijn verwoest. Hoe kan het westen met zijn vaak gesegregeerde steden en grote demografische veranderingen ruimtes creëren die verbinding en samenhorigheid stimuleren en hoe kunnen we (beladen) erfgoed inclusief maken?
Arna Mackic is als architect verbonden aan studio L A – in 2016 opgericht met Lorien Beijaert – en is daarnaast hoofd van de architectuurafdeling op de Gerrit Rietveld Academie. L A gebruikt architectuur en ruimtelijke modellen als een experimentele ruimte om sociaal-maatschappelijke thema’s te onderzoeken. De projecten hebben vaak betrekking op het onderwerp ‘collectieve identiteit’. Een voorbeeld is Mackic’s bejubelde onderzoek en boek ‘Mortal Cities & Forgotten Monuments’ over de verwoesting en wederopbouw van de stad Mostar in Bosnië-Herzegovina.
De Syrische Mohamed al Mufti is architect, kunstenaar en musicus. Tot de oorlog werkte hij als architect zowel in Damascus als in Parijs. Momenteel woont hij in Libanon.
Schrijver en journalist Chris Keulemans geeft een inleiding en gaat met beide architecten in gesprek. Keulemans reisde onlangs af naar Beirut om daar met een groep van Syrische en Libanese architecten na te denken over de wederopbouw van Syrië. Daarnaast schreef hij veel over de oorlog op de Balkan en reisde en werkte hij veel in Bosnië-Herzegovina. Momenteel is hij chroniqueur van Amsterdam Noord.
Klik hier voor meer informatie.