Duurzaamheid: iedereen wil het, maar toch lukt het ons niet om het te realiseren. We zijn zo één met het systeem waarin we leven dat we zelf niet zien waarom het niet lukt. We zijn op weg naar een toekomst die we niet willen omdat we essentiële zaken niet meer ter discussie stellen. We zijn op weg naar een taboe-toekomst.

De Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) organiseert een serie van vijf zondagmiddagen die start op 17 januari 2016 om deze taboes te doorbreken. We zijn toe aan een system-rebooth. Ons motto is: bij denken is vallen niet verboden, want de kans is groot dat je landt op hele zinnige vragen. We willen onszelf dwingen de verwondering te koesteren. De taboes zijn een hulpmiddel om opnieuw te beginnen. Opnieuw denken, desnoods om te constateren dat die taboes terecht zijn.

Het gaat in deze serie steeds om gesprekken tussen twee vooraanstaande denkers over een reëel bestaand of ervaren taboe, om dat kritisch tegen het licht te houden en het zo mogelijk uit de wereld te helpen.

Taboe 5: Wij leven alleen nog maar voor de dag en hebben geen utopie meer nodig. Het komt allemaal vanzelf wel goed!

Hoe kijken toekomstige generaties naar deze periode terug: maken wij het verschil of de grote puinhoop? Hoe ziet onze utopie eruit? Kunnen we komen tot een duurzaam duurzaamheidsbegrip?

Met dr. Floris van den Berg, docent milieufilosofie aan de Universiteit Utrecht en auteur van onder meer De vrolijke veganist (2013) en Beter weten (2015), en Rob Wijnberg, filosoof, journalist en oprichter van de Correspondent.

Klik hier voor meer informatie.