Het is de hoogste tijd voor duurzaam design. 99% van alle producten belandt binnen 6 maanden op de vuilnisbelt. De relatie tussen mens en product is de laatste decennia steeds minder innig geworden. Dit komt door massaproductie. Toch is er steeds meer vraag naar het verhaal achter het product en op een verantwoorde manier produceren. Bij  Duurzaam design staan de factoren sociale, economische en ecologische duurzaamheid bij het ontwerp en de productie hoog op de prioriteitenlijst.

In samenwerking met Tegenlicht Meet Up Eindhoven organiseert de Bibliotheek Eindhoven een thema-avond over Duurzaamheid & Design. 2 sprekers laten hun licht schijnen over dit belangrijke thema. Ook zullen ze vertellen hoe hun dagelijkse praktijk om duurzaamheid draait!

Bas van Abel, ambassadeur DDW 2016 , oprichter Fairphone

Fairphone is een smartphone die hetzelfde lijkt als alle andere. Niets is minder waar. Aan smartphones kleven kinderarbeid, milieuvervuiling, bloedmineralen, oorlogen in Afrika met kindsoldaten en elektronisch afval.  Maar de productieketen van een smartphone is zo complex dat bijna niemand meer het overzicht op dit alles heeft. Door zelf een eerlijke smartphone te maken laat Van Abel zien dat het wél mogelijk is om hier zicht op te krijgen en mens en natuur te sparen.

Bas Van Abel is jarenlang een pionier op het gebied van open design – ontwerp ‘waarvan de makers vrije distributie en documentatie toestaan en modificaties en afgeleiden goedkeuren’. Bij Fairphone gebruikt hij deze methode om stap voor stap de productieketen open te breken. Open design wordt zo een krachtig instrument voor sociale verandering.

Timmy de Vos, oprichter van oa de E-Waste race en sociaal en duurzaam ondernemer

De missie van Timmy de Vos is om de inzameling van afgedankte en gebruikte elektronica en huishoudelijke apparaten (ook wel e -waste) te verbeteren.

Heb je ooit afgevraagd hoeveel elektronische apparaten we allemaal iedere dag gebruiken? Heb je je ooit afgevraagd waar alle grondstoffen vandaan komen? Of wat er gebeurt met onze elektrische apparaten nadat we ze weg gooien?

Helaas eindigt veel elektronica nog op de verkeerde plaats, zodat het niet kan worden hergebruikt of gerecycled.

Timmy de Vos gelooft dat de oplossing begint met het onderwijs, het verbeteren van de voorlichting en dat maakt het verzamelen makkelijker en leuker! Hij maakt gebruik van games en competitie-elementen en is begonnen met projecten zoals de E -waste race en E -waste Arcades om het inzamelen te stimuleren en het bewustzijn te verhogen.

Praktische info:

Op vrijdag 28 oktober van 19.15-21.30 uur

Gratis entree.

Voor meer informatie klik door naar de organisator.

Foto: Fairphone

Foto: Fairphone