Poetins greep reikt wereldwijd, online en offline. Hoe werkt die disinformatie en propaganda, en wie is er gevoelig voor? Jeroen Smit gaat in gesprek met experts die Ruslands invloed aan den lijve ondervinden, onder wie Derk Sauer. Over het misbruik van de vrijheid van meningsuiting, Poetins foute vrienden, de bestrijding van nepnieuws in Oekraïne en de Baltische Staten en onafhankelijke berichtgeving in Rusland zelf.
De gesprekspartners zijn:
Derk Sauer: sinds 1989 media entrepreneur in Moskou en voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting IWPR Nederland.
Voormalig CEO en nu bestuurslid van RBC Media, het belangrijkste onafhankelijke mediabedrijf in Rusland.
Alan Davis: IWPRs directeur Azië and Centraal-Azië
Werkt sinds 1994 voor IWPR, na jaren als verslaggever in Indo-China en Oost-Azië actief te zijn geweest. Davis heeft programma’s geleid in de Balkan, de Kaukasus, Centraal-Azië, Afghanistan, Iran en de Philippijnen.
Margo Gontar: fact checking fake news in Oekraïne
Mede-oprichter en redacteur van de fact-checking website StopFake.org, producent en presentator van het bijbehorende wekelijkse tv-programma StopFakeNews. Gontars onderwerpen zijn: propaganda, nep nieuws, de inzet van media als wapen en de directe invloed hiervan op democratische processen en instellingen, evenals verschijnselen als ‘post-truth’ en de ‘post-truth’ samenleving.
Artemy Troitsky: de criticus die Rusland ontvluchtte
Artemy Troitsky is een Russische activist, cultuurcriticus, universitair docent en journalist.
Hij speelde een belangrijke rol in de anti-Sovjet-revolutie van de Sovjet-jeugd. Troitsky schreef o.a. “Back in de U.S.S.R.: The true Story of Rock in Rusland” (1987).
Jeroen Smit: schrijver, journalist, voormalig hoogleraar journalistiek en lid van de Raad van Advies van IWPR Nederland.
IWPR Nederland (iwpr.nl) maakt deel uit van de internationale not-for-profit organisatie Institute for War & Peace Reporting. IWPRs missie is het wereldwijd bevorderen van de vrijheid van meningsuiting en het naar buiten brengen van de verhalen van lokale verslaggevers. In meer dan 30 conflictgebieden (o.a. in Syrië, Irak en de Philippijnen) trainen en ondersteunen wij journalisten en activisten ter plaatse, waaronder Oekraïne. Katya Laba is IWPRs project manager Oekraïne: voor het groepsgesprek begint, zal zij kort toelichten hoe IWPR zich inzet om in haar land de corruptie te bestrijden en onderzoeksjournalistiek mogelijk te maken.
Ga voor meer informatie naar de website van De Balie.