Het debat in Nederland rondom o.a. de vluchtelingencrisis, Brexit, klimaatverandering en terreuraanslagen in Europa raakt steeds meer gepolariseerd. In deze dynamiek groeit de kloof tussen ‘de elite’ en ‘de gewone man’ en tussen moslims en niet-moslims. Polarisatie van meningen en tussen groepen mensen krijgt meer kans door de sociale media. Waar vroeger wetenschappelijke kennis bijdroeg aan de nuance in het debat, lijkt wetenschap inmiddels ‘ook maar een mening’. Sociale wetenschappers zouden te links zijn, en in de Verenigde Staten wordt kennis over opwarming van de aarde in twijfel getrokken door de politiek.
 
Onder leiding van Kysia Hekster (bekend van het NOS-journaal) gaan experts met elkaar en met het publiek in debat om de achtergronden van polarisatie en de rol van (sociale) media te begrijpen. Met dit symposium zoekt  de VU antwoord op de vraag hoe we weer met elkaar in verbinding kunnen komen, en welke positieve rol de sociale media en de wetenschap daarin kunnen spelen.
 
Met o.a.: Een aantal bekende politieke leiders, Bas Heijne (Vrije Schrijver VU en columnist NRC), Renée Frissen (oprichter en directeur OpenEmbassy), Prof. Dr. Peter Kerkhof (directeur Amsterdams Centrum Social Media en hoogleraar Sociale Media), Prof. Dr. Gerard van der Steenhoven (directeur KNMI, hoogleraar Experimentele Natuurkunde), Prof. Dr. Jacquelien van Stekelenburg (hoogleraar Sociale Verandering & Conflict) en de winnaressen van de VU StudenTalentprijs: Maria Rast en Juliette Huygen.   

Meer informatie