Duurzaamheid: iedereen wil het, maar toch lukt het ons niet om het te realiseren. We zijn zo één met het systeem waarin we leven dat we zelf niet zien waarom het niet lukt. We zijn op weg naar een toekomst die we niet willen omdat we essentiële zaken niet meer ter discussie stellen. We zijn op weg naar een taboe-toekomst.
De Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) organiseert een serie van vijf zondagmiddagen die start op 17 januari 2016 om deze taboes te doorbreken. We zijn toe aan een system-rebooth. Ons motto is: bij denken is vallen niet verboden, want de kans is groot dat je landt op hele zinnige vragen. We willen onszelf dwingen de verwondering te koesteren. De taboes zijn een hulpmiddel om opnieuw te beginnen. Opnieuw denken, desnoods om te constateren dat die taboes terecht zijn.
Het gaat in deze serie steeds om gesprekken tussen twee vooraanstaande denkers over een reëel bestaand of ervaren taboe, om dat kritisch tegen het licht te houden en het zo mogelijk uit de wereld te helpen.
Op 11 september taboe 4: Bedrijven hebben geen ethiek van zichzelf, daarvoor is een autoriteit ethische markten nodig
Zolang bedrijven nog geen CEO (Chief Ethics Officer) hebben, zullen zij zichzelf geen ethische grenzen opleggen. Daarom hebben we naast de Autoriteit Financiële Markten ook een Autoriteit Ethische Markten nodig.
Met dr. Wouter Mensink, onderzoeker en auteur van Kun je een betere wereld kopen? (2015), en Merel Vroonhoven, voorzitter van de Raad van Bestuur van de AFM.
Klik hier voor alle informatie.