Onze wereld kent vier internationale misdrijven: oorlogsmisdrijven, genocide, foltering en misdaden tegen de menselijkheid. De Schotse advocaat Polly Higgins vindt dat aan deze zeer ernstige schendingen van het internationale recht een vijfde dient te worden toegevoegd: ecocide. Zal Polly Higgins er uiteindelijk in slagen genoeg steun te verwerven om ecocide erkend te krijgen en daarmee de grootschalige vernietiging van onze ecosystemen voorgoed en écht hoog op de internationaal-politieke agenda te zetten?

Polly Higgins in VPRO Tegenlicht

Polly Higgins in VPRO Tegenlicht

Tijdens de Tegenlicht Meet Up praten we door met Polly Higgins zelf, Femke Wijdekop (juriste die ook tegen ecocide strijdt) en Philipp Ambach (werkzaam bij het Internationaal Strafhof). Wat zijn de volgende stappen om Ecocide toe te voegen aan de internationale misdrijven? 

Partizan Publik gaf met het Parlement van de Dingen een stem aan flora en fauna in het klimaatdebat: hoe helpt het vertellen van verhalen uit het perspectief van dieren en natuurfenomenen daarbij? Joost Janmaat vertelt over dit initiatief. Ook is Fien Veldman, winnares van de schrijfwedstrijd van het Parlement van de Dingen, aanwezig om haar verhaal voor te lezen.

Voor meer informatie over het evenement, klik hier.

De Tegenlicht aflevering kan hier terug gekeken worden.