Tegenlicht Meet Up: Black lives matter

Hoe staat het ervoor met de #BlackLivesMatter beweging in Nederland?

Hoe belangrijk is de #BlackLivesMatter beweging in Nederland? Met welke vormen van raciaal en/of politiegeweld komen zwarte burgers hier in aanraking? Worden de stemmen van zwarte Nederlanders voldoende gehoord binnen het publieke debat? En hoe draagt de BLM-beweging bij aan de ontwikkeling van black empowerment en leadership binnen Nederland?

#BlackLivesMatter begon in Amerika maar groeide al snel uit tot één van de grootste grassroots bewegingen in de wereld. Hoe staat het ervoor met de BLM-beweging in Nederland? Met welke vormen van raciaal en/of politiegeweld komen zwarte burgers hier in aanraking? Is er in Nederland ook behoefte aan ‘black spaces‘? En op welke manieren wordt er in Nederland gewerkt aan black empowerment en leadership?

  • Filmmaker Nirit Peled vertelt (in het Engels) over haar gesprekken met Patrisse Cullers en het maken van de aflevering ‘Black lives matter’.
  • Met Mitchell Esajas (New Urban Collective) kijken we naar politiegeweld en etnisch profileren in Nederland.
  • Tarim Flach licht de ‘intersectionaliteit’ van de Black Lives Matter movement toe: hoe verschillende vormen van onderdrukking – racisme, seksisme, klassisme – tegelijkertijd   ervaren kunnen worden -én ook op deze manier aangepakt moeten worden.
  • Mariam El Maslouhi en Ebissé Rouw gaan met elkaar in gesprek over het hoe en waarom van (virtuele) black spaces, en de rol die social media hierbij speelt tijdens een korte(re) live-sessie van Dipsaus: een podcast “door en voor vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid”. Luister als voorproefje de laatste aflevering terug

Voor meer informatie en registratie kijk je op de site van de Zwijger

Terug naar volledige agenda