Hoe wonen, werken en verplaatsen we ons in een stad die niet langer afhankelijk is van olie, gas en kolen?

Onze steden moeten worden verlost van de verslaving aan fossiele brandstoffen. De mogelijkheden daartoe worden steeds groter: het aantal groene initiatieven van zowel particulieren als bedrijven neemt toe. Maar de Post-Fossil City gaat veel verder. Net zoals de auto het aanblik van de stad in het verleden ingrijpend heeft veranderd, zal het afscheid van olie, gas en kolen weer een nieuwe transformatie teweeg brengen. Hoe ziet de stad eruit als de olie op is? Dat is het onderwerp van de Post-Fossil City ontwerpwedstrijd én van de komende editie van Stadsleven.

Met o.a.
Peter Pelzer, mede-initiatiefnemer van de Urban Futures Studio, neemt ons mee op een verbeeldingsreis door deze nieuwe stad. Hoe wonen, werken en verplaatsen we ons in een stad die niet langer afhankelijk is van olie, gas en kolen?
– We krijgen bright new ideas van finalisten van de Post-Fossil City Contest. Kunstenaars, architecten, urbanisten, fotografen, filmmakers geven hun fantasie de vrije loop over de stad na de olie.
– Volgens Pallas Agterberg, strategisch directeur van netwerkbeheerder Alliander, is een groene stad niet automatisch een sociale stad. Als de welgestelde huishoudens zelfvoorzienend worden, komen de kosten voor het onderhouden van het elektranet bij de armen terecht.
– Onze vaste partner EYE toont rondom dit onderwerp weer speciale fragmenten uit hun archieven.

Over Stadsleven
Elke maand leidt journalist en auteur Tracy Metz de live talkshow Stadsleven. Steeds belicht ze een ander thema over het leven in steden in het algemeen en in Amsterdam in het bijzonder. Vaste partners zijn De Groene Amsterdammer en EYE Filminstituut.​

Toegang tot deze talkshow kost 10 euro, kaartjes zijn verkrijgbaar via de website van de organisator.