Karen van Oudenhoven-van der Zee is per 1 april 2014 de nieuwe decaan van de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) van de Vrije Universiteit van Amsterdam.  Voorheen was zij decaan van de faculteiten Gedragswetenschappen en Management en Bestuur aan de Universiteit Twente en Honorair Hoogleraar in Organisatiepsychologie, Culturele Diversiteit en Integratie aan de Universiteit van Groningen.

Professionele achtergrond
Karen is ook de voormalige directeur van het Instituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid, aan de Universiteit van Groningen. Dit is een multidisciplinair onderzoeksinstituut dat de wetenschap met de praktijk verbindt door het aanpakken van integratieproblemen in de context van buurten, scholen, de werkplek en de algemene samenleving. Karen van Oudenhoven-van der Zee was ook bestuurslid van de NSVP (Nederlandse Stichting voor Psychotechniek), een stichting die kennis stimuleert op het gebied van hoe mensen met hun werkomgeving omgaan. Daarvoor werkte ze als Assistant Professor en Associate Professor Personeelspsychologie. Ze voltooide haar doctoraat in de Sociale Psychologie aan de Universiteit van Groningen.

Haar persoonlijke motto
”Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius — and a lot of courage — to move in the opposite direction”

Albert Einstein

Wetenschap