Sarah Welter

De mooiste herinneringen die ik uit mijn kindertijd heb, spelen zich af in de natuur. Duitse bergen waar ik samen met moeder paardreed, Zweedse bossen waar geen einde aan leek te komen: het was mijn speeltuin. Ik bedacht hoe je van hout een speer kon maken en sprong als eerste het ijskoude meer in. Ik stond niet stil bij de eventuele gevaren, omdat het vertrouwd voelde. Een plek zonder oordeel om tot rust te komen; dat betekende natuur voor mij en vele andere kinderen. 

En nu ben ik 18. Ik zie hoe de weilanden waarop ik ooit voetbalde, volgebouwd worden met huizen. Ik zie beelden van dieren wiens huis hen wordt ontnomen en planten die hun kleur verliezen. Het doet me pijn, omdat we deze beelden hadden kunnen voorkomen. Omdat we het verlies van onze aarde nog steeds kunnen voorkomen; maar het wel lijkt alsof we allemaal stilstaan. Gelukkig is dat niet het geval.

Ik zie dat steeds meer mensen verantwoordelijkheid nemen voor de bescherming van onze aarde. Ik draag daar graag aan bij. Voor mijn tussenjaar heb ik dan ook twee doelen: Andere jongeren en volwassenen inspireren om zich in te zetten voor de aarde.  En de stem van jongeren vertegenwoordigen.

Doordeweeks verdiep ik me in klimaatverandering en milieuvervuiling. Deze kennis pas ik toe in mijn werk voor duurzame non-profit organisaties.

De reden dat ik op deze manier mijn tussenjaar wil besteden, is dat ik niet langer meer kan stilzitten en toekijken. Ik vind dat iedereen verantwoordelijk is voor onze aarde. De manier waarop we ons dagelijkse bestaan in de 20e en 21e eeuw hebben vormgegeven, mist overduidelijk een stukje verbinding met de natuur. Het lijkt alsof de natuur een luxe is geworden, waarvan we alleen in het weekend en de vakantie mogen genieten. En omdat dat stukje verbinding steeds kleiner lijkt te worden, vergeten we soms dat we de natuur nodig hebben én de natuur ons.

Juist daarom is het zo belangrijk dat wij duurzamer gaan leven en produceren. De switch naar duurzaam leven en produceren, kunnen we leuk en ‘profitable’ maken. En met die instelling hoop ik andere duurzame activisten en ondernemers te ondersteunen via het Earth Charter netwerk.