In Memoriam – Gerben van Straaten

Op 28 april 2021 is Gerben van Straaten overleden op 59 jarige leeftijd. Onverwacht en veel te vroeg. Gerben was geïnspireerd door het Earth Charter en vertaalde de waarden en principes van het handvest naar zijn werkveld; stedelijke ontwikkeling. Gerben was oprichter van Walas en zijn collega’s schreven een mooi bericht ter nagedachtenis aan Gerben.

De volgende tekst schreef Gerben waarin hij zich op deze website voorstelde als Earth Charter Vriend:

‘Steden zijn een zeer belangrijk onderdeel van een wereldwijde samenwerking die zorg draagt voor de Aarde, voor de hele ‘community of life’. Earth Charter Cities hebben gevoel voor de gevaren en de zwakheden van onze systemen en zijn bereid om substantiële veranderingen teweeg te brengen in onze waarden, instituties en onze manier van leven’ – uit Earth Charter Cities Manifesto.

“Soms neemt je leven een onverwachte, positieve wending. Dat overkwam me in de jaren ’90, toen ik in Canada aan duurzame steden werkte en de geweldige inspiratie van Jane Jacobs mocht meemaken. Steden gaan niet primair over gebouwen en infrastructuur, maar over mensen en hun welzijn. Jane Jacobs wordt wel de moeder van het ‘Vancouverisme’ genoemd. De stadsontwikkeling van Vancouver in de jaren ’90 and ’00 wordt als een voorbeeld genoemd voor duurzame impulsen en ‘sustainable communities’. Ik had het geluk me daarin te mogen bewegen. Ik merkte daarna echter ook hoe moeilijk het is om structurele veranderingen in andere steden teweeg te brengen.

In 2008 kwam ik tijdens het congres ‘No Guts no Glory’ in aanraking met het Earth Charter. Ik werd er meteen door gegrepen en zag het nut en de noodzaak voor steden. Vooral de ethische basis om naar een zorgzame en duurzame toekomst voor iedereen te komen is belangrijk. En steden zullen daarin een erg belangrijke rol gaan spelen. We hebben een bron nodig, een allesomvattende inspiratie om onze keuzes te maken. Ecologisch, economisch, sociaal en cultureel.

Op het Earth Charter+10 evenement in het Vredespaleis mocht ik het Earth Charter Cities Manifesto lanceren. Het bundelt alle principes van Earth Charter en belangrijke tools voor stedelijke duurzaamheid van Jane Jacobs en principes van ‘Place Making’ en fair business. Walas wil met haar Earth Charter Cities project actionable zijn en toepassingsgericht. Gedreven en geïnspireerd door het Earth Charter hopen we tot continue verbetering van duurzaamheid te komen: Inspire to Improve. En steden spelen een cruciale rol in het globale welbevinden van mensen en de Aarde. Het is een persoonlijke droom om daar een kleine bijdrage aan te kunnen leveren. Een groter effect is te bereiken door samenwerking en het inspireren van anderen. Wat een eer om daarin met het Earth Charter te kunnen werken.

Gerben van Straaten, owner of Walas Concepts

Whenever and wherever societies have flourished and prospered rather than stagnated and decayed, creative and workable cities have been at the core of the phenomenon….. Decaying cities, declining economies, and mounting social troubles travel together. The combination is not coincidental’ – Jane Jacobs

Earth Charter Cities

Lees hier een mooi verhaal op de Earth Charter International website over Earth Charter Cities in Canada en de betrokkenheid van Gerben hierbij.