It Starts with One* – een bijzondere bijeenkomst met Earth Charter Vrienden op 10 december a.s.

Hoe kan jij de start zijn van een positieve ontwikkeling en een wezenlijk verschil maken voor anderen?

Daarvoor is het soms nodig om door anderen te worden geïnspireerd, soms met een totaal andere achtergrond.. Om de tijd te nemen en je te realiseren wat je waarden en intenties werkelijk zijn. En ook het Earth Charter kan daarbij inspireren, omdat het de mondiaal gedeelde waarden en principes reflecteert voor een duurzame toekomst.

Deze gedachten vormden de aanleiding voor mij om de Inspiratiedag “It Starts with One” te organiseren vanuit mijn organisatieadviesbureau l”Esprit. Een inspiratiedag waarin Earth Charter Vrienden aanwezig zijn en een rol spelen in een interactief en persoonlijk programma. Kom naar dit bijzondere event op 10 december a.s. en wordt geraakt door de boeiende sprekers en dialogen. Ga in gesprek met Claudete Costa uit Rio de Janeiro en de Earth Charter Vrienden Ruud Lubbers, Peter Bakker (uitgenodigd), Lynn Zebeda en anderen. Laat je inspireren door de prachtige songs van Astrid Seriese.

Voor meer informatie en inschrijving, klik deze link.

Een thema tijdens deze dag is goed te presteren als ‘leider’. Hoe krijg jij alles geregeld en gedaan, hoe houd jij je eigen werk bij en voldoe je ook nog aan alle afspraken en andere verplichtingen? En dan hebben we het nog niet over het scheiden van hoofd- en bijzaken waarmee je je moet bezighouden op de werkvloer. Ik stelde al deze vragen aan Claudete Costa (34), manager op een vuilnisbelt in Rio de Janeiro. Maar zij noemde dat trivialiteiten. “Dat is nou juist managen”, zegt ze, “en dát is wat ik kan als manager. Ik manage met recht, rechtvaardigheid en duidelijkheid”. En ze stelt me meteen een wedervraag die me schokt. “Weet jij hoe het is om rekening te houden met alle disrespect waarmee wij in een stad als Rio en hier op de vuilnisbelt te maken hebben?” Ze geeft zelf het antwoord op de vraag als ik geraakt, haar stil aankijk…. W”ant dát is wat er fout loopt tussen mensen, het grote disrespect.” En ze vertelt verder: “Ik werk hier wel op een vuilnisbelt in Rio, maar ik vraag iedereen in deze stad om mij en onze werkers hier op de vuilnisbelt niet als afval te behandelen. Dus ik heb me sterk gemaakt, de hoofdzaak genoemd. En ik blijf dat herhalen hier en overal, ik kom voor onze mensen op: wij werken hier op de vuilnisbelt maar behandel ons niet als afval. Behandel ons als werkers met afval. Wij zijn ‘wastepickers’ en leveren daarmee en enorme bijdrage aan het werken aan een betere wereld En als ik hier als manager op de vuilnisbelt mijn eigen waarde niet zie, wie zou mij dan wel waarderen?”

 

*It Starts with One is de titel van de Inspiratiedag op 10 december, en van het gedicht geschreven ter gelegenheid van 10 jaar Earth Charter. De filosofie achter “It Starts with One” komt ook mooi tot uitdrukking in 10 portretten van jongeren die het Earth Charter in het dagelijks leven proberen voor te leven. Zie bijvoorbeeld dit portret.