Earth Charter materialen

Als affiliate van Earth Charter worden de Worldconnectors aangemoedigd om het Earth Charter te omarmen en de waarden waar Earth Charter voor staat mee te nemen in hun dagelijks leven. Dit kan zo simpel zijn als het Handvest van de Aarde doorlezen en in het achterhoofd houden. Maar Earth Charter International biedt ook vele andere manieren aan om actief met het Earth Charter aan de slag te gaan.

Zo zijn er speciale programma’s voor jongeren en kinderen, bestaat er een Deep Time Walk, een Earth Charter spel en is er veel beeld- en videomateriaal te vinden. In al deze activiteiten en materialen staan de Earth Charter waarden centraal, en ze zijn een goede manier om kennis te maken met het Earth Charter. Of je kan deelnemen aan een cursus.

Deelnemen aan internationale Earth Charter cursussen

Earth Charter Internationaal biedt interessante verdiepende cursussen aan. Volg het aanbod van het Earth Charter Education Centre in Costa Rica, zoals een cursus over ethisch leiderschap in het bedrijfsleven of een cursus over leiderschap, duurzaamheid en ethiek.

Actief in het onderwijs?

  • Dan is er het het internationale online certificate Education Course dat je kunt volgen, verzorgd door het Earth Charter Education Centre en secretariaat van Earth Charter Internationaal in Costa Rica.

Jongeren en leiderschap

  • Voor jongeren die leiderschap willen tonen, organiseert Earth Charter International regelmatig online Young Leadership Programmes. In een serie van tien sessies leer je jongeren uit andere delen van de wereld kennen, zodat je je netwerk kan uitbreiden en vaardigheden en kwaliteiten leert om het Earth Charter in te zetten voor verandering gericht op duurzaamheid en toekomstige generaties. Houdt de website in de gate voor informatie over wanneer deze cursussen gegeven worden.
  • Zie ook de toolkit voor jongeren.

Het Handvest van de Aarde

Over het Earth Charter is veel te vinden aan informatie en documentatie, in vele talen en voor diverse doelen en doelgroepen.

De Nederlandse Earth Charter tekst kan je hier downloaden.

Het Earth Charter document is in vijftig talen te vinden in de virtuele bibliotheek van Earth Charter International. Op die plek zijn Earth Charter brochures en flyers te vinden, allerlei materialen voor het onderwijs, bedrijfsleven, lokale gemeenschappen en publieke bijeenkomsten. De materialen zijn vrij te gebruiken en te downloaden.

“Turning conscience into action for a thriving Earth”

Meer materialen:

Doe de Deep Time Walk

De Deep Time Walk is een wandeling van 4.6 kilometer die je overal ter wereld kunt maken, alleen of met anderen. Het liefst in een mooi stukje natuur, zodat je je even helemaal mee kan laten nemen op deze prachtige reis door de historie en wording van de Aarde zoals we haar kennen. Het enige wat je nodig hebt, naast een paar comfortabele wandelschoenen, is een telefoon met daarop The Deep Time Walk app (The Deep Time Walk App), een headset en eventueel iets om de audio te versterken als je de wandeling met een groepje loopt.

De Deep Time Walk is een initiatief van Schumacher College. De app die jou als gids tijdens de wandeling begeleidt, is tot stand gekomen in samenwerking met Earth Charter International.

Het bijzondere aan deze wandeling is dat je letterlijk door de tijd loopt. Met een snelheid van ongeveer 1 miljoen jaar per meter, reis je door de 4.6 miljard jaar oude geologische tijdlijn van de Aarde heen. Dit geeft je een uniek en belichaamd perspectief op ‘deep time’ – de onvoorstelbaar lange wordingsgeschiedenis van de Aarde, waarbij onze hedendaagse notie van ‘historische tijd’ in het niet valt. Terwijl je door de tijd loopt, biedt een gedramatiseerd, diepgaand, en met tijden humoristisch gesprek tussen een wetenschapper en een levenskunstenaar verschillende perspectieven op hoe de Aarde is gevormd. Waar de wetenschapper de geologische processen van onze Aarde en de evolutie van het leven uiteenzet, stelt de levenskunstenaar daar prangende en tot nadenken stemmende vragen bij. Met elke stap die je zet, zet je dus een stap in de ontwikkelingsgeschiedenis van de Aarde, en kom je dichter bij het nu. Het is slechts in de laatste twintig centimeter van deze wandeling (ongeveer de laatste 200.000 jaar) dat Homo sapiens om de hoek komt kijken. Dit laat je aan den lijve ondervinden wat de menselijke plaats in dit lange, wonderlijke verhaal is. Het creëert een perspectief-wisseling, waarin opeens voeling ontstaat met die onvoorstelbaar grote context waarin al onze levens zich afspelen.

De Deep Time Walk biedt daarmee een unieke, educatieve, en mogelijk transformatieve ervaring. Een ervaring waarin je veel leert over onze gemeenschappelijke geschiedenis met al het leven, en waarin je vanuit Deep Time naar de rol, impact, en bestemming van de mensheid kan kijken. We organiseren regelmatig een Deep Time Walk op Landgoed Zonheuvel, voor kleine groepen belangstellenden. Heb je interesse, neem dan contact met ons op.

Speel het spel – Earth Charter Game

Earth Charter Game is een inspirerend spel dat spelers uitdaagt om via een leuke en nieuwe interactieve manier samen te werken aan een duurzame, rechtvaardige en vreedzame wereld. Om de doelen van het spel te bereiken moeten spelers samenwerken en omgaan met wederzijdse afhankelijkheid. Men kan alleen winnen door rekening te houden met elkaar en de Aarde. Dus iedereen wint of iedereen verliest. Tijdens verschillende situaties worden spelers uitgedaagd te reflecteren op één van de principes uit het Earth Charter en deze te relateren aan ervaringen uit het dagelijks leven.

Earth Charter Game is goed te gebruiken als kennismakingsspel en om een dialoog te krijgen over verschillende aspecten van duurzaamheid en je eigen betrokkenheid bij de Aarde en elkaar. Het Earth Charter spel kan gebruikt worden als educatieve methode voor volwassenen, jongeren en kinderen (vanaf negen jaar). Earth Charter Game is ontwikkeld en gelanceerd in Brazilië en kan daar ook worden verkregen.

Kopen
Het spel is in het Engels, Spaans en Portugees verkrijgbaar voor de aanschafprijs van € 60,- exclusief verzendkosten. Om het spel te kopen kunt u (in het Engels!) een mail sturen naar de contactpersoon van het Instituto Harmonia Na Terra in Brazilië: Guilherme Blauth via [email protected].br.

Lenen
Het is mogelijk om het spel bij ons te lenen, met eventueel – tegen onkostenvergoeding – spelleiding. Neem hiervoor contact met ons op.

MAPTING

Deel je positieve acties om de SDGs te behalen en het Earth Charter op de wereldkaart te zetten

MAPTING is een app, speciaal ontwikkeld door het Earth Charter International jongerenprogramma, waarmee je de SDGs kan ontdekken en je positieve acties via foto’s en video’s kan delen. Hiermee maak je ook zichtbaar op welke thema’s je het Earth Charter tot leven brengt. MAPTING is gratis, probeer het eens uit, en deel het met anderen.

Video- en beeldmateriaal

Video’s, TV spots en interviews kan je bekijken en beluisteren op het speciale Earth Charter YouTube kanaal, zoals deze 60 seconden TV spot.

Daarnaast beschikt Earth Charter over divers aanbod aan beeldmateriaal zoals:

Future Proof Food

Geïnspireerd door Natascha Kooiman (Smaackmakers) genieten we nu alweer jaren van iedere keer weer een verrassende gezonde en verantwoorde Future Proof maaltijd. Bij grote evenementen zorgt Natascha er steeds weer voor dat de maaltijd tot stand komt op basis van 10 principes, met o.a. afval verminderen, meer plantaardig/minder dierlijk en lokaal eten. Ter gelegenheid van de viering van Earth Charter Day 2021 stelde Natascha dit speciale boekje samen waarin je de 10 basisprincipes aantreft, én recepten om jezelf, je vrienden en familie een hele dag Future Proof Food te kunnen bieden. Dank Natascha!

Earth Charter Dialogen

Dialoog: Tineke Lambooy en Ruud Lubbers over het Earth Charter

Ruud Lubbers en Tineke Lambooy met elkaar in dialoog, tijdens ‘Wings for Earth Charter’ in september 2012, over wat het Earth Charter voor hen beiden betekent.

Dialoog: Alide Roerink en Ayla van Kessel over het Earth Charter

Between Generations Earth Charter Dialogue. Alide Roerink en haar dochter Ayla van Kessel bijten de spits af van een serie dialogen over wat het Earth Charter voor hen betekent. De dialoog vond plaats tijdens het evenement ‘Wings for Earth Charter’, een initiatief van Earth Charter Nederland in samenwerking met Thumbs up for Africa, september 2012, in het KIT Theater in Amsterdam.