Pauselijke encycliek en 15 jaar Earth Charter

paus-franciscus

 

 

 

 

Nadenkend over 15 jaar Earth Charter zie ik veel overeenkomsten met de waarden die door Franciscus van Assisi werden onderwezen. De heilige Franciscus was de eerste die in overeenstemming leefde met de waarden die vervat zijn in het Earth Charter, lang voordat het Earth Charter als document werd geschreven. Nu, na zoveel eeuwen, zijn deze waarden noodzakelijker dan ooit. Waarden als logica en macht lijken achterhaald. Volgens Franciscus moeten we ons richten op relevante kwaliteiten zoals zelfkennis, bescheidenheid en mededogen. Deze leiden tot authentiek gedrag en dienen het milieu, de aarde en de gemeenschap als geheel.

De heilige Franciscus was een inspirerende leider die met liefde en mededogen zijn broederschap leidde in extreme eenvoud. Hij toonde de wereld hoeveel kracht er schuilt in zachte waarden als ze geleefd worden in het persoonlijke leven. Deze authentieke franciscaanse waarden worden ook benadrukt door paus Franciscus in zijn brief van 18 juni 2015, de pauselijke encycliek over het milieu, ‘Laudato Si: Over de zorg voor ons gemeenschappelijk huis’. In deze brief doet paus Franciscus een beroep op ons allen als het gaat om klimaatverandering en bescherming van het milieu. Hij verwijst naar de aarde als ‘ons gemeenschappelijk huis’; in feite, zoals gezegd wordt in het Earth Charter, als onze gemeenschappelijke bestemming.

We kunnen ons zowel door de heilige Franciscus als door paus Franciscus gesterkt voelen in onze zorg voor de aarde en allen die in armoede leven. De dringende boodschap van de pauselijke encycliek moet een nieuw bewustzijn in ons wekken. We zijn als mens verwant aan de aarde. De aarde is ons enige huis. Dit zou tot een zorgzame, dienstbare houding moeten leiden. Naar de woorden van Angaangaq Angakkorsuaq, shamaan, stamoudste van de Kalaallit-Eskimo’s in Groenland: ‘Het grote ijs smelt en we kunnen er niets aan doen. Het enige wat we kunnen doen, is het ijs in de harten van de mensen laten smelten.’ We moeten zien, horen en voelen met ons hart, om te kunnen handelen met hart voor de aarde en alle levende wezens.

Vanuit deze visie vierden wij maandag 29 juni het 15 jarig bestaan van Earth Charter in conferentie centrum Zonheuvel in Doorn

Brigitte van Baren