Roundtable Peace & Security 27 oktober 2023

Op 27 oktober 2023 vond de Roundtable met als thema Peace & Security plaats.

De samenwerking met De Haagse Hogeschool / The Hague University of Applied Sciences en de studenten van de minor Making Peace Not War, was ontzettend succesvol!

Zie hieronder de video over de dag gemaakt door Chiel Eijt!

Hieronder een kort verslag van de dag:

We trapte de dag af met de prachtige film van Marijke Kodden over de KIVA ceremonies gevolgd door interessante en kritische vragen van onze Worldconnectors en studenten.

Na een kleine pauze nam Caecilia Johanna van Peski het woord. Zij sprak onder andere over haar eigen ervaringen in haar professionele carrière. Daarnaast gaf Caecilia een mooi overzicht van bestaande wetenschappers en hun theorieën wat betreft internationale vrede. Bijvoorbeeld Juval N. Hariri die een boek schreef over 21 lessen voor de 21e eeuw. Daarnaast benoemde ze Gro Harlem Brundtland, zij was de eerste vrouwelijk premier van Noorwegen. Ze hield zich veel bezig met duurzame ontwikkeling en is daarnaast ook hoofd van de WHO geweest, een inspiratie voor de studenten! Caecilia hield het interactief, wat regelmatig tot boeiende vragen en gelach van de studenten leidde.

Na al het luisteren en kijken gingen we over tot het interactieve gedeelte. Een heuse simulatie van vredesonderhandelingen! De studenten en de Worldconnectors werden aan elkaar gekoppeld en vormde samen zo een van de partijen aan de onderhandelingstafel. Uitstekend geleid door Christa Meindersma en Pieter Lossie als chairpersons werden er compromissen gesloten tussen de Inheemse Wisdomkeepers, verschillende partijen en de International Court of Justice. Ook inheemse tradities en rituelen kwamen aan bod op initiatief van de groepjes die de Wisdomkeepers vertegenwoordigden. Dit zorgde voor harmonie tussen de verschillende partijen en spontane momenten.

De soms ingewikkelde onderwerpen van de dag kwamen mooi samen tijdens deze simulatie.

Nadat de eerste stappen richting vrede gezet waren door de uitstekende samenwerking tussen de studenten en de Worldconnectors, was er nog een afsluitende borrel. Er werd onder het genot van een hapje en een drankje nagepraat tussen de studenten en de Worldconnectors over de onderwerpen van de dag en diverse toekomstplannen.

                                                     

Wij kijken uit naar de volgende Roundtable!