Trees for the World

Wat voor maatregelen en structuren zijn er nodig om zo snel mogelijk één biljoen bomen te planten met oog voor biodiversiteit, duurzaamheid en communities? 

Dat is de vraag die in de werkgroep Trees for the World centraal staat.

Er zijn veel mooie initiatieven die zich bezighouden met bebossing maar tot nu toe is het niet gelukt om het jaarlijkse verlies van 10 miljard bomen te compenseren. Daadkrachtigere en impactvolle actie is nodig om het belang van bosbehoud te onderstrepen en het planten van 1 biljoen bomen te realiseren.

We moeten het process van her-bebossing en herstel van ecosystemen versnellen en opschalen, en snel. Volgens Tom Crowther, een bekende Britse wetenschapper en hoof van het CrowtherLab aan de Universiteit van Zurich, kondigde recent aan dat er voldoende ruimte op aarde is om één biljoen bomen te planten. Volgens hun onderzoek kan dit aantal bomen ongeveer 10 jaar aan CO2 uitstoot opvangen.  Bomen en bossen doen veel meer dan dat. Ze verbeteren en beschermen biodeiversiteit, spelen een rol in het lokale klimaat, slaan overtollig water op, voorkomen erosie van de aarde, leveren voedsel, onderdak, medicijnen en bouwmateriaal voor dier en mens.

Deze werkgroep heeft afgelopen tijd hard gewerkt en zal binnenkort uitgroeien tot een vrijstaand initiatief.

Trekker van deze werkgroep is Lena Eeuwens: [email protected]