GREEN ECONOMY (TRUE PRICE)

De Worldconnectors werkgroep Green Economy heeft het True Price initiatief gestart dat inmiddels wordt ondersteund door onder andere NCDO, het Sustainable Trade Initiative (IDH), Oxfam Novib, CNV, AkzoNobel, DSM, Rabobank en FMO. True Price was in november 2012 van start gegaan.

True Price is een startende beweging die wil bijdragen aan een duurzame economie, door transparantie over echte prijzen naar consumenten te bevorderen. De echte prijs is de winkelprijs plus onbetaalde sociale en ecologische externe kosten (denk bijvoorbeeld aan onderbetaling van arbeiders en milieuvervuiling). Als producten hun echte prijs gaan dragen, kun je precies zien welke producten het duurzaamst zijn. Tegelijkertijd zullen bedrijven innoveren om hun schade te verminderen, omdat ze positief willen afsteken tegen concurrenten in de sector. Ook geeft True Price producenten inzicht in de impact van hun duurzaamheidsingrepen, zodat zij deze helder kunnen communiceren richting hun klanten.

True Price zal ten eerste de visie verspreiden dat een economie met echte prijzen duurzaam is en een platform opzetten om ideeën uit te wisselen hierover. Ten tweede zal het de ontwikkeling van een standaard faciliteren – samen met bedrijven, onderzoeksinstellingen, overheden, NGO’s, investeerders en consumenten. Ten slotte zal het transparantie en de reductie van externe kosten stimuleren.

De Worldconnectors Round Table op 24 juni 2013 werd afgesloten met de officiële lancering van True Price, waarbij onder meer een eerste inkijk werd gegeven in de rekenmethode die True Price ontwikkelt om zowel natuurlijk als sociaal kapitaal in kaart te brengen. Naast Worldconnectors waren er een aantal speciale gasten aanwezig van verschillende betrokken bedrijven en organisaties, waaronder Triodos, CNV en DSM. Lees hier onze nieuwsbericht over de Round Table en de lancering van True Price.

Meer weten? Kijk dan op de website van True Price.