Hoe Wubbo Ockels en ik duurzaamheidsvrienden werden

Rotterdam, 19 mei 2014

Wubbo Ockels heb ik zoals veel Nederlanders leren kennen door zijn reis in de ruimte. Terug op Aarde werd hij de man van de duurzaamheid en vonden wij elkaar in het Earth Charter (Handvest van de Aarde). We keken elkaar aan en wisten waarover we het hadden. We kregen persoonlijke bewondering voor elkaar.

Zo reisden we in 2006 met ‘Lowlands University on Tour’ naar jongerencentra in heel Nederland om colleges te geven over het Earth Charter en de rol van jongeren bij het bewerkstelligen van duurzaamheid. Wubbo deed fantastisch werk samen met de studenten. Ikzelf was zo ongeveer de eerste berijder van een volledig elektrische personenauto. De elektrische auto vonden we beiden de moeite waard.

Wubbo maakte in 2010 deel uit van de viering van 10 jaar Earth Charter in het Vredespaleis. Hij bleek geboeid bij mijn inspanning tot verduurzamen van de lokale gemeenschap De Hoonhorst. Ik bewonderde hem meer en meer voor zijn capaciteit om jonge mensen steeds weer te motiveren en hoe hij tot op zijn sterfbed daarmee doorging. Wubbo Ockels dacht in mogelijkheden, we hebben veel aan hem te danken. Nu ook zijn laatste oproep aan de mensheid om de Aarde te redden:

http://www.ad.nl/ad/nl/31220/Overlijden-Wubbo-Ockels/article/detail/3657290/2014/05/19/Statement-Wubbo-Ockels-We-moeten-ons-voortbestaan-redden.dhtml

Ruud Lubbers

wubbo-ockels-lowlands-university

Foto: Wubbo Ockels bij Lowlands University, 2006