Verslag Roundtable 24 januari

Dinsdag 24 januari vond de eerste roundtable van 2023 plaats in Yellow House in Amsterdam, waar het intergenerationele dialoog centraal stond. De avond werd geopend door Kathleen Ferrier. Na het introduceren van het programma, het voorstellen van de nieuwe coördinator en stagiaires, en het toelichten van de meerjarenplannen, heften alle aanwezigen het glas op 2023.

De roundtable vervolgde met een korte quiz om de kennis onder de aanwezigen over Worldconnectors en het Earth Charter te testen. Naast de quizvragen werd aan iedereen de volgende twee dilemma’s voorgelegd:

  • Zou je liever mijnen voor duurzame energietransitie of lokale ecosystemen beschermen en
    doorgaan met fossiele energie?
     
  • Zou je liever nooit meer werken op locatie en alles online moeten doen of regelmatig (korte) afstanden moeten vliegen om te werken op locatie?  

De uitkomst van het eerste dilemma lag dicht bij elkaar, 45% stemde voor de eerste optie en 55% voor de tweede optie. De uitkomst van het tweede dilemma was minder verdeeld, hier koos maar liefst 78% voor nooit meer werken op locatie en 22% voor de tweede optie. Deze dilemma’s gaven veel stof tot nadenken. 

Na een competitieve strijd heeft het winnende team hun prijs in ontvangst mogen nemen; het boek Breaking Boundaries: The Science of Our Planet. Ook het verliezende team kon niet achterblijven, om hun kennis wat bij te kunnen spijkeren ontvingen zij het Herinneringsboek aan Ruud Lubbers en het Earth Charter boekje. 

Aan de hand van de korte film Hoe wil jij vooruit? leidden de sprekers Jan van de Venis en Somya Bouzaggou hun dialoog in. Middels verschillende vragen aan de aanwezigen volgde een levendig gesprek waarin onze verschillen en overeenkomsten duidelijk werden. Voel je je verbonden met je voorouders? Werk je aan een betere toekomst voor je kinderen en kleinkinderen? Onder meer deze vragen gaven stof tot nadenken over onze relatie met de natuur en andere generaties. Het gesprek bevestigde nogmaals het belang van een intergenerationeel dialoog, en de rol die Worldconnectors hierin kan spelen. 

Dit leidde tot het volgende punt van de avond, namelijk het buddy systeem en Young Worldconnectors. Het buddy systeem faciliteert de intergenerationele dialoog, waarin je als lid aan een ander lid wordt gekoppeld. De deelnemers kunnen leren van elkaars inzichten en kennis. Dit werd beaamd door Somya Bouzaggou en Jan Bouke Wijbrandi, die vertelden over hun ervaringen als elkaars buddy. 

Om meer Young Worldconnectors aan te trekken werd aan de aanwezigen gevraagd om hiervoor hun ideeën op te schrijven op post-its. Ideeën zoals werven op scholen en universiteiten kwamen voort uit de brainstormsessie.

Tot slot konden de aanwezigen aan de hand van speeddates elkaar beter leren kennen. Tijdens de speeddates werd onder andere gesproken over ieders drijfveren, bezigheden en verwachtingen. De roundtable werd afgesloten met een (nieuwjaars)borrel, waarin iedereen onder het genot van een hapje en een drankje kon napraten over de avond.