Verslag Roundtable Voedsel 28 mei

 

Op 28 mei vond de tweede roundtable van Worldconnectors in 2018 plaats, rond het thema voedsel. Deze roundtable werd gehouden in Den Haag bij Instock, waar gebruik wordt gemaakt van de reststromen van supermarkten. Na het welkomstwoord door voorzitter Erik Thijs Wedershoven was er tijd voor de introductie van nieuwe leden, zoals onze nieuwe junior coordinator Ilyes Machkor. Daarna gaf Freke van Nimwegen een introductie van het concept achter Instock. 

 

Hierna was het woord aan Frederike Praasterink, die namens Worldconnectors and HAS hogeschool sprak over de verduurzaming van de voedselindustrie in Nederland. Zij gaf aan dat we ons nu vlak voor een kantelpunt bevinden, waar de economische baten van de voedselindustrie op korte termijn kleiner worden dan de kosten op de lange termijn, en waardoor systeeminnovatie cruciaal is.

 

 

Vervolgens was het tijd voor de presentatie “Towards a Dutch SDG Food Roadmap” van Michel Scholte namens True Price. Hij zag door het wegens de hitte geopende raam een “window of opportunity” naar het binnenhof, dat zich tegenover het pand van Instock bevindt. Daar werd tegelijkertijd de nota over ontwikkelingssamenwerking gepresenteerd, waarin veel aandacht is voor het thema voedsel. 

 

 

 

 

 

Hierna werd door Pytrik Reidsma het onderzoek Targets for Sustainable and Resilient Agriculture (TSARA) gepresenteerd, een verkenning van doelen en paden voor duurzame landbouw. 

 

Na deze presentaties was er ruimte voor reacties van Marian Geluk, Hans Eenhoorn, Bas Rüter en Inge Kauer.

 

 

 

 

 

 

 

 

In zijn reactie belichtte Hans Eenhoorn in een prachtig betoog de emotionele kant van het voedselvraagstuk.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografie: Fatima Talal