Frans Versteeg

Het Earth Charter is voor mij in de afgelopen jaren meer en meer gaan leven. Na vele jaren in het internationale bedrijfsleven te hebben gewerkt, ben ik het Earth Charter meer en meer als de samenvatting van mijn levensovertuigingen gaan beleven.

Het levensproces van de Aarde, ons thuis, als uitgangspunt nemen. Zo ‘natuurlijk’ het ook mag klinken, zo ver lijken we er als mensheid in deze tijd van verwijderd te zijn geraakt.

Om die reden vind ik het Earth Charter en de oproep een nieuw begin te zoeken noodzakelijker dan ooit.

Vanuit mijn projecten in de energie- en voedseltransitie ben ik gaandeweg meer en meer gefocust geraakt op water:  Vandaag leven ongeveer 2 miljard mensen met waterschaarste & waterstress. Doen we niets, dan kan dat aantal 5 miljard zijn in 2050. Het op globale schaal transporteren van water zal mijns inziens noodzakelijk worden om grote gebieden en vele ‘Megacities’ te gaan helpen. Via de Groenlandse sjamaan Angaangaq Angakkorsuaq ben ik zo betrokken geraakt bij de uitdaging iets te doen aan/met het smeltende ijs van Groenland.

Behalve waterschaarste zijn er ook de grote uitdagingen met de kwaliteit van ons water. Chemische vervuiling is daar slechts een deel van. Door ons veroorzaakte elektromagnetische vervuiling is ook een groot probleem geworden. Het terugbrengen van water naar zijn ‘natuurlijke structuren’ is mijns inziens essentieel geworden voor onze omgeving en onszelf. Het in de wereld zetten van gevitaliseerd water is voor mij zo een tweede activiteit.

Vanuit mijn HR/organisatieadviespraktijk werk ik met ondernemingen aan nieuw inclusief leiderschap, zodat juist ook vanuit het bedrijfsleven kan worden gebouwd aan organisaties voor de volgende fase van onze bewustzijnsontwikkeling. Het Earth Charter kan aan deze bewustzijnsontwikkeling een wezenlijke bijdrage leveren.

Voor meer informatie, zie de volgende websites: CC Coach en For Good Clean Change.