Vier Worldconnectors beloond met plek in de Trouw Duurzame 100

Onze Worldconnectors zijn goed bezig, zeker volgens Trouw. Maar liefst vier leden bemachtigen een plek in de jaarlijkse Duurzame 100. Trouw presenteert dit jaar voor de tiende keer de ranglijst van de groenste denkers en doeners in Nederland. Louise Vet doet een uitzonderlijke prestatie en behaalt dit jaar zelfs de eerste plek. Daarnaast staan Worldconnectors Adriaan de Groot Ruiz, Anne-Marie Rakhorst en Thiëmo Heilbron op de lijst.

 

 


Nummer 1

Naam: Louise Vet
Functie: ecologe, directeur NIOO-KNAW
Categorie: natuur/ecologie
Geboortejaar: 1954

Het Deltaplan Biodiversiteit. Dat is de voornaamste reden voor de jury om ecologe Louise Vet de hoogste score toe te kennen. Dat plan is er nog niet, maar dat alle betrokken partijen – landbouw, natuur, banken, supermarkten, wetenschap – aan tafel zitten, is al een verdienste van formaat en voor een belangrijk deel te danken aan Vets vasthoudendheid. Het gezelschap heeft beloofd binnenkort met concrete plannen te komen die bij moeten dragen aan het herstel van de groene ruimte in Nederland.

En dat is heel hard nodig, vindt Vet. De teloorgang van het Nederlandse weidelandschap, de monocultuur in de landbouw, het verdwijnen van soorten in delen van Zuid-Limburg: het doet Vet allemaal pijn. “De Groene Revolutie, met de grote rol van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, kan niet zo doorgaan”, zegt Vet in een interview met Trouw. “Boeren zitten in een fuik: ze zijn leningen aangegaan en moeten alsmaar meer produceren. Dat verdienmodel moet anders. En consumenten moeten gaan betalen voor de waarden waar we nu niet voor betalen, zoals de vogels, een gezonde bodem, schoon water.” Vets netwerk is enorm, ze zit in allerlei raden, heeft de minister van landbouw bij haar nieuwe landbouwvisie geadviseerd en is internationaal gelauwerd door de prestigieuze Britse ecologenclub.

Nummer 18

Naam: Adriaan de Groot Ruiz
Functie: directeur True Price
Categorie: financieel
Geboortejaar: 1983

Niet zo hoog geklasseerd als vorig jaar, toen hij nog op plek 7 stond, maar Adrian de Groot Ruiz komt toch in de top 20 met de sociale onderneming True Price. Het ‘eerlijk beprijzen’ van producten is de laatste jaren een trend in de Duurzame 100. Het is een taai proces waarin stap voor stap vooruitgang wordt geboekt. Zo richtte True Price zich samen met Fairtrade afgelopen jaar onder meer op de inkomens van cacaoboeren in Ivoorkust. Na onderzoek onder duizenden boeren bleken die veel te weinig te verdienen om fatsoenlijk te kunnen leven. Fairtrade gebruikt de berekeningen om een minimumprijs voor cacao te kunnen bepalen, een standaard voor de markt te zetten.

Voor Tony’s Chocolonely, producent van de populaire repen, berekende True Price wat hun boeren zouden moeten ontvangen voor een ‘leefbaar loon’. Tony’s betaalt het gat. Ook richtte De Groot Ruiz samen met ontwikkelingsorganisatie Hivos een Afrikaans platform op zodat Afrikaanse bedrijven ook ‘true pricing’ kunnen toepassen.

Nummer 86

Naam: Anne-Marie Rakhorst
Categorie: financieel
Functie: ondernemer en investeerder
Geboortejaar: 1967

De Duurzame 100 bestaat tien jaar, en al tien jaar lang staat Anne-Marie Rakhorst erin. Dat is een opmerkelijke prestatie, al schommelt ze wel wat heen en weer. In 2017 was Rakhorst goed voor de tiende plaats, dit keer zakte ze naar 86, wat haar meteen tot de grootste daler maakt. Stilgezeten heeft ze in ieder geval niet het afgelopen jaar. Zo was ze voorzitter van de Transitieagenda Consumptiegoederen dat de circulaire samenleving een stap dichterbij moet brengen en was ze druk om de 17 werelddoelen (sustainable developments goals) bekendheid te geven bij kinderen, onder andere via de door haar zelf gefinancierde ‘17doelendiejebewegen’-campagne.

Daarnaast probeert ze, via organisaties als de Human Cities Coalition en Slum Dwellers International het lot van de groeiende wereldbevolking in arme landen en sloppenwijken te verbeteren. Rakhorst is verder boegbeeld van ‘Brabant geeft Energie’, een beweging die de provincie op weg moet helpen in de energietransitie.

 Nummer 98

Naam: Thiëmo Heilbron
Categorie: bedrijfsleven
Functie: oprichter en directeur Fawaka
Geboortejaar: 1986

Het was een druk jaar voor Thiëmo Heilbron, die met zijn organisatie Fawaka kinderen en jongeren van alle etnische achtergronden en opleidingsniveaus wil inspireren tot duurzaamheid. Hij gaf daartoe gastcolleges op Pabo’s, maar zorgde er ook voor dat 700 basisscholieren in de drie grote steden lessen in duurzaamheid kregen. Met SOS Kinderdorpen gaat Fawaka in Indonesië een soortgelijk project doen. Heilbron nam deel aan diverse publieke debatten en was geregeld te horen en te zien in media.

Van die 700 basisscholieren is 70 procent afkomstig uit kansarme gezinnen. Dat is precies de doelgroep die Heilbron voor ogen heeft. Hij vindt namelijk dat de klimaatstrijd te elitair en te wit is. Heilbron is dan ook niet te beroerd om de thermometer in de Duurzame 100 te steken: is die wel divers genoeg? De jury plaatste hem dit keer op plaats 98. Lager dan vorig jaar (69), maar aardig in de buurt van 2016, toen hij op plaats 95 binnenkwam.